Turystyka to tymczasowe wyjazdy (podróże) obywateli Rzeczypospolitej Polskiej obcokrajowców i bezpaństwowców z miejsc stałego pobytu w celach rekreacyjnych, poznawczych, zawodowych, sportowych, religijnych i innych bez prowadzenia działalności płatnej w kraju (miejscu) pobytu czasowego.
Turysta-obywatel, który odwiedza kraj (miejsce) pobytu czasowego w celach rekreacyjnych, poznawczych, zawodowych, biznesowych, sportowych, religijnych i innych bez prowadzenia działalności płatnej w okresie od 24 h do 6 miesięcy. rzędu lub realizujący co najmniej jeden nocleg. Jednocześnie turysta jest obywatelem, który odwiedza kraj (miejsce) tymczasowego pobytu w celach zdrowotnych, edukacyjnych, zawodowych, biznesowych, sportowych, religijnych i innych, bez angażowania się w płatną działalność w okresie krótszym niż 24 godziny i bez noclegu w odwiedzanym kraju.
Turystyka może być klasyfikowana na:
- Turystyka krajowa to Podróże w granicach Rzeczypospolitej Polskiej osób zamieszkałych na stałe w Polsce .
- Turystyka wyjazdowa to Podróże osób przebywających na stałe w Rzeczypospolitej Polskiej do innego kraju.
- Turystyka wjazdowa to Podróże w granicach Rzeczypospolitej Polskiej osób nie zamieszkujących na stałe w Polsce
- Turystyka amatorska to podróże z wykorzystaniem aktywnych środków transportu, organizowane przez turystów niezależnie.
Zorganizowana Turystyka prowadzona jest przez touroperatorów, klient kupuje wycieczkę od biura podróży. Wycieczka to kompleks usług zakwaterowania, transportu, wyżywienia turystów, usług turystycznych, a także usług przewodników-tłumaczy i innych usług świadczonych w zależności od celów podróży.
Wycieczki dzielą się na:
- Wellness (wycieczki o charakterze wellness z wypoczynkiem i / lub leczeniem w ośrodku);
- Poznawcze (wycieczki z programem zwiedzania: zwiedzanie muzeów, zwiedzanie, udział w wydarzeniach kulturalnych);
- zawodowe i biznesowe (wycieczki z udziałem w spotkaniach, konferencjach, kongresach, targach i wystawach handlowych, z wykładami, koncertami; z udziałem w wydarzeniach zawodowych, negocjacjach kontraktowych, seminariach, profesjonalnych kursach specjalnych, a także w celu promowania towarów na rynku i zwiększenia ich sprzedaży; szkolenia i działalność badawcza, z wyjątkiem przypadków płatnej pracy w miejscu tymczasowego pobytu);
- Sport (wycieczki do uprawiania sportów nieprofesjonalnych: pieszych, konnych, narciarskich, górskich, rowerowych, nurkowych i innych sportów wodnych, wędkarstwa, łowiectwa itp., a także w celu uczestnictwa i uczestnictwa w zawodach sportowych);
- Religijne (wycieczki z celami pielgrzymkowymi, uczestnictwo w zajęciach religijnych, trasy z umieszczaniem miejsc świętych);
- wycieczki z innymi celami
Pojęcie turystyki gastronomicznej
Turystyka gastronomiczna to wycieczka po kontynentach i krajach, aby zapoznać się ze specyfiką lokalnych kuchni, zwyczajami kulinarnymi, a także, w celu skosztowania potraw lub produktów unikalnych dla osoby odwiedzającej.
Turystyka gastronomiczna jako usługa jest czymś więcej niż zwykłą wycieczką, ponieważ Turystyka gastronomiczna ma dobrze przemyślany zestaw działań do degustacji tradycyjnych potraw w niektórych miejscach, a także niektórych pojedynczych składników, których nie można znaleźć nigdzie indziej na świecie, które mają swój szczególny smak.
Turystyka gastronomiczna może łączyć kilka rodzajów turystyki-jest poznawcza, eventowa i biznesowa.
Klasyfikacja gastrotur:
- Wiejskie (“zielone”) gastrotury koncentrują się na produktach ekologicznych i obejmują na przykład zbieranie dzikich jagód w lesie, winogron w winnicach, warzyw i owoców w gospodarstwach. Obejmuje to również znajomość smaku z tak zwanymi “produktami ziemi” – tymi przysmakami gastronomicznymi (a nie gotowymi potrawami), które są chwalebne w tym regionie: szynka parmeńska, Hiszpański Hamon, holenderski ser, brukselskie pralinki, Szwedzki kawior uklejki, japońska ryba Fugu itp.
- Wycieczki po mieście mogą obejmować wizytę w fabryce lub warsztacie produkującym żywność z degustacją ich produktów. Miejskie wycieczki objazdowe oznaczają wizytę w restauracjach kuchni narodowej, w których goście są zaproszeni do spróbowania lokalnych przysmaków, Zwykle “spod pióra” wybitnych kucharzy. Same zakłady są oznaczone co najmniej jedną gwiazdką Michelin. W takich podróżach nacisk kładzie się bardziej na wirtuozowskie połączenie wielu składników niż na cieszenie się prostym smakiem “chłopskiego” jedzenia.
Istnieje również klasyfikacja wycieczek gastronomicznych według produktu konsumpcyjnego-są to francuskie i bułgarskie wycieczki winne, Holenderskie, szwajcarskie i włoskie wycieczki serowe, niemieckie, austriackie, Czeskie, belgijskie wycieczki piwne. W tej klasyfikacji nie ma limitu, ponieważ pojawiają się coraz to nowe wycieczki gastronomiczne.
Turyści gastronomiczni są reprezentowani przez następujące kategorie ludności:
- Turyści znudzeni zwykłą Turystyka
- Ci, którzy chcą urozmaicić swoją dietę
- Smakosz
- Osoby, których praca dotyczy przygotowywania i spożywania posiłków
- Przedstawiciele firm turystycznych zainteresowani organizacją własnych wycieczek objazdowych
Według wielu ekspertów branży kulinarnej i restauracyjnej Turystyka gastronomiczna nie zawsze może być oddzielona od innych form turystyki, ponieważ kuchnia narodowa jest w dużej mierze częścią kultury jako całości.
Celem turystów gastronomicznych jest nie tylko chęć spróbowania egzotycznych produktów, ale także chęć pełnego zanurzenia się w kulturze gotowania i konsumpcji żywności, a dzięki niej stworzenie własnego pomysłu na kraj.
This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!